Ben jij ook zo gek op zelf een kwarktaart maken? Ik vind het ideaal. Het is vaak zo klaar, je hebt er niet veel voor nodig, de oven hoeft niet aan en iedereen is er dol op. Win-win! Daarom heb ik een aantal van mijn favoriete kwarktaart recepten voor je verzameld.

Makkelijke kwarktaart maken

Een combinatie van (vaak) fruit, een luchtige vulling van kwark en een knapperige bodem met koekjes is eigenlijk alles wat een kwarktaart is. Niet veel poespas, maar gewoon een heerlijke, makkelijke taart waar iedereen van houdt.

De bereiding is vaak simpel en het moeilijkste gedeelte is vaak het wachten tot de taart opgesteven is. Want je wilt natuurlijk gewoon proeven! Snap ik helemaal. Al duurt het opstijven zo lang ook weer niet hoor, in 2-3 uurtjes is het vaak al klaar.

Ik heb een aantal heerlijke kwarktaart recepten verzameld, van de populaire aardbeien kwarktaart tot een frisse citroen kwarktaart, maar ook een gezondere versie en een basisrecept. Uiteraard gaan we kwarktaart maken zonder pakje, want dat is echt heel goed te doen.

Kwarktaart met boterkoekbodem

We beginnen met twee verrukkelijke recepten met boterkoek. Een bodem van boterkoek maakt simpelweg bijna elke taart niet te versmaden. Zo ook deze frisse citroen kwarktaart met boterkoekbodem. Dat is een van de lekkerste kwarktaarten die ik ooit heb gegeten.

Ook overheerlijk is de stracciatella kwarktaart met boterkoekbodem. Gevaarlijk lekker hoor, je eet je vingers erbij op omdat het zo’n geweldige combinatie is.

Aardbeien kwarktaart recepten

Misschien wel de meest populaire combinatie: aardbeien kwarktaart. Uiteraard heb ik het klassieke recept voor deze taart ook voor je. Hiermee weet je zeker dat je goed zit, dus ideaal voor op een verjaardag of feestje.

Wil je een gezonde kwarktaart maken? Dan is deze gezonde aardbeien kwarktaart zeker een optie. Er gaat geen slagroom en toegevoegde suikers in en de bodem maak je onder andere met havermout. Uiteraard ook wat minder zoet, maar zeker lekker. Zo kun je nog eens verantwoord ontbijten met taart!

Het Laura's Bakery bakboek - mango kwarktaart

Het Basisbakboek - kwarktaart met perzik en aardbeien

Toppers uit mijn boeken

Zoals je wellicht wel weet, heb ik meerdere bakboeken gemaakt. En uiteraard vind je daar ook kwarktaart recepten in terug. Zo vind je in Het Laura’s Bakery Bakboek een fantastische mango kwarktaart. Deze kwarktaart is net even wat specialer door het laagje fruitpuree bovenop. In Het Basisbakboek vind je een kwarktaart met perzik en aardbeien, die heeft een biscuitbodem in plaats van koek, echt het proberen waard!

Kwarktaarten met fruit

Kwarktaarten en fruit zijn een geweldige combinatie. Het romige van de kwark en het frisse en zoete van het fruit gaat nu eenmaal erg goed samen. Naast de populaire combi met aardbei, kun je ook voor ander fruit gaan. Zo is deze frambozen kwarktaart ook absoluut favoriet.

Je kunt voor (vries)vers fruit gaan, of fruit uit blik gebruiken, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Deze perzik kwarktaart is heerlijk met lekker veel perzik door en op de taart.

Kwarktaart maken zonder pakje

Alle kwarktaart recepten in dit lijstje maak je zonder pakje. Al vind ik dat er niks mee is om deze wel te gebruiken hoor, maar je maakt het eigenlijk net zo makkelijk zelf. Dit vanille kwarktaart recept kun je ook wel een kwarktaart basisrecept noemen, zo op zichzelf al heerlijk.

Of ga juist voor een kwarktaart met wat extra’s, zoals deze aardbeien kwarktaart met mascarpone crème. De taart zit tussen twee lagen biscuits, heeft een rand van verse aardbeien en een lekkere laag mascarpone crème bovenop. Wat een feest!

Kwarktaart maken doe je zo:

Hoe lang kun je kwarktaart bewaren?

In de koelkast kun je kwarktaart 3-4 dagen bewaren. Zorg altijd dat je het goed afgesloten bewaard, zodat er geen vocht bij kan komen. Zonder decoratie kun je kwarktaarten ook tot 3 maanden invriezen.

Kun je kwartaart zonder gelatine maken?

Je kunt niet zomaar de gelatine weglaten in een kwarktaart recept. Wel is het mogelijk om de gelatine te vervangen door een alternatief zoals agar-agar. Over alternatieven voor gelatine lees je in dit artikel alles.

Hoe maak ik gezonde kwarktaart?

Wil je graag een gezonde versie maken, dan kun je suiker weglaten of verminderen in de vulling, evenals de slagroom en in de bodem kun je bijvoorbeeld kiezen voor havermout en noten met kokosolie in plaats van koekjes en boter. Zo kun je het aanpassen naar wat jij lekker vindt.

Let trouwens wel op dat je niet zomaar een recept aanpast, het ene recept leent zich daar wel voor en het ander niet. Meestal is dit wel op te maken uit de receptuur.

Kan ik variëren met de bodem?

Zeker! Vaak is dat geen enkel probleem en kun je de bodem aanpassen naar wat jij het lekkerst vindt. In principe kun je ieder soort koek gebruiken. Soms verandert de verhouding van koek/boter dan wel.

Hoe lang moet een kwarktaart opstijven?

De meeste kwarktaarten hebben wel minimaal 2-3 uur nodig om op te stijven in de koelkast. Een nachtje opstijven in de koelkast is ook altijd prima. Het verschil in tijd van opstijven heeft te maken met het soort gelatine dat je gebruikt. Lees daarom ook altijd goed de verpakking van de gelatine die je gebruikt.

Kan ik de taart ook in andere vorm maken?

Uiteraard kan dat! De meeste kwarktaarten in dit lijstje zijn gemaakt met een springvorm met losse bodem. Variërend van 20, 24 of 26 cm. Deze ronde springvorm met losse bodem gebruik ik zelf heel graag. Maar je kunt het uiteraard ook in een vierkante vorm met losse bodem maken. Een losse bodem is wel het handigst, maar moet niet.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *