Appel-kaneel kwark muffins

Gepost: 31 januari 2023 Laatst bewerkt: 28 februari 2023
Appel-kaneel kwark muffins

Op zoek naar een lekker tussendoortje? Zoek niet verder! Deze appel-kaneel kwark muffins zijn precies wat je nodig hebt.

Zelf appel-kaneel kwark muffins maken

Voor tussendoortjes probeer ik graag wat uit, dit keer wilde ik kleine muffins op basis van kwark maken. Als smaak koos ik voor appel en kaneel, een van mijn favoriete smaakcombinaties waar ik in de koude maanden maar wat graag mee bak.

Omdat alleen kwark als basis je beslag erg dik maakt, heb ik ook nog halfvolle melk gebruikt. Dat maakte het beslag net even wat fijner om mee te werken.

Appel-kaneel kwarkmuffins-4a

Muffins met ahornsiroop

Ik besloot voor deze muffins geen kristalsuiker te willen gebruiken, en besloot daarom het flesje ahornsiroop erbij te pakken. Voor de duidelijkheid: dat is nog steeds suiker en niet per se een ‘gezonde’ keuze. Hoe dan ook zijn deze muffins wel meer verantwoord dan ik ze normaal maak. Zeker als je de grove kaneelsuiker bovenop achterwege laat 😉 .

Geen ahornsiroop in huis? Je kunt ook honing gebruiken of gewoon kristalsuiker. Ook in de hoeveelheid kun je variëren. Ik heb maar weinig siroop gebruikt, voeg gerust meer toe als je een zoetere muffins wilt hebben.

Tips voor kwark muffins

Gebruik siliconen vormpjes

Deze laten een stuk makkelijker los van je muffin, ik gebruik ze altijd als ik muffins als tussendoortje maak. Deze siliconen cupcakevormpjes kan ik aanraden.

Gebruik een cupcakevorm

Ook al zijn siliconenvormpjes steviger dan de papieren variant, ik blijf een cupcake bakvorm prettig vinden om te gebruiken.

Verpak per stuk

Tussendoortjes verpak ik altijd per stuk en bewaar ze dan in de vriezer. Zo heb ik altijd een voorraadje met lekkere zelfgemaakte tussendoortjes.

Appel-kaneel kwarkmuffins-1a

Meer tussendoortjes recepten

Bak jij ook graag tussendoortjes? Dan weet ik zeker dat je deze recepten ook erg lekker vindt:

recept appel-kaneel muffins met kwark

Opslaan
Recept afdrukken

4.88 van 8 stemmen

Appel-kaneel kwark muffins

Een heerlijk tussendoortje, deze appel-kaneel kwark muffins waren hier erg populair en de voorraad was snel verdwenen.
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • Snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 275 gram magere kwark
  • 175 ml halfvolle melk
  • 2 eieren M
  • 60 gram zonnebloemolie
  • 50 gram ahornsiroop
  • 1 appel
  • Optioneel: grove kaneelsuiker

Instructies

  • In een kom doe je bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel. Roer door elkaar.
  • In een tweede kom doe je kwark, melk, eieren, zonnebloemolie en ahornsiroop. Klop met een garde door elkaar.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes.
  • Giet het kwarkmengsel bij de kom met bloem en gebruik een spatel om er een beslag van te maken. Het is niet erg als er nog wat klontjes inzitten.
  • Voeg de appelblokjes toe en spatel deze gelijkmatig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Omdat het muffins zijn, mogen deze vormpjes best vol zitten. Ik vulde ze ongeveer tot een halve centimeter onder de rand.
  • Optioneel: strooi wat grove kaneelsuiker over de muffins heen.
  • Bak de kwark muffins in 20-22 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze gaar en goudbruin zijn.
Tips

Grove kaneelsuiker kun je in sommige supermarkten vinden, maar het is ook te koop bij molens, delicatessenzaken en kook/bakwinkels.
Bewaren

Buiten de koelkast in een luchtdichte verpakking blijven de muffins 3-4 dagen goed. In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

5 reacties

  1. Hubertine schreef:

    Dit ziet er erg lekker uit, die wil ik maken voor ons vriendinnendag!
    Alleen een vraagje, kan je de zonnebloemolie vervangen door olijfolie?
    Ik gebruik nooit zonnebloemolie en als ik een fles koop kan ik dat na een jaar weer weggooien, dan ruikt ie ranzig 🙁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan alleen zul je het wel proeven, zonnebloemolie is neutraal en olijfolie heeft altijd een smaakje.

  2. Karin Zijlstra schreef:

    Hoi Laura,
    Mijn zoon moet voor biologie uitrekenen hoeveel kilocalorieën hij per dag moet binnen krijgen voor zijn gewicht.
    Weet jij ongeveer hoeveel kilocalorieën één appelkwark muffin bevat.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat weet ik helaas niet, maar kun je vast en zeker met tools/apps berekenen 🙂

  3. Karin Zijlstra schreef:

    Bedankt Laura.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *