Mocht je de Jordaanse kofta van afgelopen week al op je planning hebben staan: zet dit recept voor baba ganoush er dan ook gelijk maar op. In Jordanië at ik deze aubergine dip dagelijks, vaak nog meerdere keren per dag ook. De baba ganoush en hummus stonden namelijk zo’n beetje bij iedere lunch op tafel en later ook weer bij het avondeten. De dip maak je van gegrilde aubergine en is helemaal niet moeilijk. Lekker om flatbread in te dippen, maar op een stokbroodje of toastje smaakt het ook uitstekend.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

Baba ganoush-1a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Baba ganoush

Een heerlijke Midden-Oosterse aubergine dip: baba ganoush. In Jordanië heb ik dit talloze keren gegeten en ik bleef ervan smullen.

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • scheut olijfolie
  • 0,5 tl komijn
  • 2 el tahin
  • 0,5 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 el citroensap
  • peper en zout
  • peterselie ter garnering

Instructies

  • Halveer de aubergine over de lengte. Snijd de twee helften kruislings in en leg ze op een bakplaat, witte kant naar boven.
  • Smeer de aubergines in met olijfolie, strooi de komijn erover.
  • Rooster de aubergines in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Schraap de aubergines leeg en doe dit in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten -behalve de peterselie- toe en gebruik een staafmixer (of foodprocessor) om alles door elkaar te mixen. Naar smaak kun je nog extra kruiden en specerijen toevoegen.
  • Schep de baba ganoush in een schaaltje en garneer met wat extra olijfolie, paprikapoeder en uiteraard de peterselie.

Tips

Wist je dat je ook zelf tahin kunt maken? Je vindt er een lekker recept voor bij Simone’s Kitchen.
Bewaren

In een afgesloten verpakking in de koekast ongeveer 4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

4 reacties

  1. Anne Binnekade schreef:

    Wat heerlijk hè om op vakantie kookinspiratie op te doen. Ik maak ook graag baba ganoush sinds een vakantie in de Sinaï ?
    Destijds kon ik niet makkelijk tahin vinden (is nu gewoon bij AH) en dan maakte ik eerst zelf een prutje van sesamzaadjes en wat water en/of olijfolie en/of citroensap. Ook lekker en goed te doen ??
    Volgens mij bedoel je in de ingrediëntenlijst paprikapoeder (niet paprika). Hoewel die typo me doet denken aan mijn nieuwste verslaving.. muhammara! Past ook goed bij de kofta en baba ganoush ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat bedoelde ik inderdaad, thanks voor je berichtje!

  2. Angele schreef:

    Ik maak het ook regelmatig, op advies van iemand maak ik het met gegrilde aubergine uit een pot die ook al fijn gemaakt is. Makkelijk als je alleen bent en hoef je niet een grote hoeveelheid te maken. De rest uit de pot gebruik ik eventueel in soep of ovenschotel

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat slim! Bij mij gaat de baba ganoush er toch altijd heel snel doorheen, ook al ben ik alleen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *