Wie kent ze niet: Brabantse worstenbroodjes. Eén van de meest populaire Hollandse baksels, denk ik, dus hoogste tijd om met jullie te delen hoe je deze worstenbroodjes zelf kunt maken.
Brabantse worstenbroodjes maken
Het recept voor deze worstenbroodjes is meteen voor 20 stuks. Dat vond ikzelf ook wat veel, maar geloof mij dat je ze allemaal wilt maken. Ze zijn zo lekker dat je ervan kunt blijven eten.
Nog fijner: de meeste van die broodjes liggen nu in mijn vriezer per twee verpakt te wachten op een (overheerlijke) lunch. Qua tijd maakt het bijna niet uit of je 10 of 20 worstenbroodjes maakt, dus dan kunt je er maar beter gelijk genoeg maken, nietwaar?
Vulling worstenbroodjes
En dan de vulling; Brabanders houden hun vulling vaak aan de flauwe kant qua smaak. Zelf voegde ik nog wat mosterd toe voor meer pit. Experimenteer gerust met nog meer kruiden en specerijen, dat ga ik ook zeker nog eens doen.
Voor nu wilde ik zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, want die zijn gewoon al erg lekker. In plaats van extra mosterd of kruiden kun je er ook voor kiezen om je broodje in een lekkere saus te dippen.
Hoi Laura,
Ziet er lekker uit! Ik zou ze alleen graag met amandelmelk maken, ivm lactosevrij. Zou dat ook kunnen?
Hartelijke groet,
Daar heb ik geen ervaring mee, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik weet dat het in cakes en dergelijke kan, maar brood is dan toch weer anders.
Hoi Corine,
Ik kan het mezelf niet voorstellen met amandelmelk omdat woorstenbroodjes hartig zijn. Ik zou de melk eerder vervangen door lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk.
Groetjes, Andrea
Ziet er heerlijk uit, beste Laura. 🙂
Om in te vriezen.. zijn ze dan afgebakken of ongebakken als ze de vriezer in gaan
Gaan we zeker een keer maken deze vakantie
dan zijn ze al afgebakken.
Welke boter heb je hiervoor gebruikt?
ongezouten roomboter
Vind je een leuke meid Laura,
Maar mosterd in de worsten broodjes uit Brabant hoort er echt niet in.
Heb zelf als oud bakker duizende gebakken maar zonder mosterd en waren beroemd door de smaak .
gr. A. Boot.
In de intro schrijf ik ook dat ik dat zelf heb toegevoegd voor wat extra pit 😉
Natuurlijk is het mogelijk om er wat aan toe te voegen, maar noem ze dan geen Brabantse worsten broodjes,want het hoort gewoon niet in het recept van Brabantse worsten broodjes, om ze pittig te maken doe jer er gewoon wat exstra peper en zout er bij het gehakt, dan blijven het echte Brabantse worsten broodjes , wens U veel succes.
Bedankt voor dit recept! Mijn vriend is er erg blij mee haha. Duidelijke omschrijving. Toen ik eraan begon had ik verwacht dat het de eerste keer zou mislukken, maar ze zijn heerlijk geworden! Wanneer komt je recept voor Saucijzenbroodjes? 😉
Haha, daar zal ik eens een teamlid voor aan het werk zetten. Die lust ik namelijk niet (ooit eens heel beroerd van geworden, dus zit vooral tussen mijn oren 😉 ).
Geweldig recept! Deeg is authentiek en heerlijk. Ik heb ze met 100% runder gehakt gemaakt. Volgende keer volg ik je recept met half om half. Maar erg gaaf om nu een stukje Brabant hier in Kaapstad te hebben! Ontzettend bedankt??
Ga ze aankomende week met kalfsgehakt maken. Benieuwd hoe ze eruit komen.
Heerlijk! En bedankt voor de tip voor invriezen en vooral voor de kruiden en mosterd aangezien de ‘echte’ inderdaad vaak wat flauw zijn.
Hoi Laura, ik wil morgen de worstenbroodjes maken.
Kun je ze ook van te voren maken en later bakken, of kun je ze beter bakken en later opwarmen in de oven?
Allebei mogelijk!
Hoi hoi,
Even een vraagje. Ik ga ze morgen maken. Ze moeten 2x afgedekt liggen. Is dit onder een droge of vochtige theedoek?
Vast bedankt!
Zijn ze gelukt? 🙂 Ik gebruik zelf een droge theedoek.
Hoi Laura,
Morgen ga ik de broodjes maken hè. Alleen vraagje, moet er een droge theedoek of een vochtige theedoek overheen bij de 2x dat ze rusten? Vast bedankt
Een droge, tenzij anders vermeld.
Hoi Laura,
Ik wil ze graag maken voor mijn clienten op de zorgboederij maar heb op de dag zelf niet veel tijd om het hele proces door te lopen , ik moet dus thuis al de broodjes voor bereiden .
als ik ze thuis maak maar nog niet afbak hoe kan ik ze dan het beste meenemen .
en als ik ze wel afbak thuis wat is dan de opwarm tijd/graden de volgende dag
Ik zou je niet aanraden het brood mee te nemen terwijl het nog niet afgebakken is. Temperatuurverschil, tijd etc. heeft veel invloed op het rijzen van het deeg. Hier lees je meer over het bewaren van zelfgebakken brood: http://www.dev.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/. Ik zou ze zelf 5 minuutjes op 180 graden opwarmen, kijken of ze warm zijn en anders eventueel wat langer.
Dankjewel voor het recept. Ga het zeker maken..was allang opzoek naar een goeie recept..
Hallo,
Kan ook het deeg ingevroren worden? Na de 1e rijs? 🙂
Veeeel lekkerder dan de zgn originele Brabantse worstenbroodjes. Onzin ook waarom je ze niet zo zou mogen noemen. Ook Brabant staat open voor verandering en door heel Brabant zijn de broodjes ook niet hetzelfde! Ik heb er zelf nog een heeeel fijn gesnipperd uitje doorgedaan. En zelfs ook een keer een 50 gr. gemalen gerookt bacon. Lekkurrrr!
Bedankt voor dit heerlijke recept! Al vaker worstenbroodjes gemaakt maar t brood was vaak niet zo lekker, nu wel!! Heb t gehakt wel wat meer gekruid met oa ketjap en sambal, erg lekker!!
waarom zou er geen mosterd in mogen
iedere bakker heeft zijn eigen kruiden geheim
ik kruid ze weleens met nasi kruiden
Hoi Laura!
Bedankt voor dit recept. Ik heb ze met havermelk gemaakt ivm koemelkallergie.
Enige wat ik lastig vond is het formaat. Misschien dat je een voorbeeld hiervan hebt.
Groetjes
Ik heb het niet opgemeten, maar de foto geeft een indicatie 🙂
Welke bloem gebruik je het beste ? ik heb patentbloem gebruikt omdat ik die nog in huis had maar korst is wat droog , de vulling is heerlijk, met die mosterd erin
Hier lees je alles over soorten bloem: http://www.dev.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/
Ik heb de vulling opgedeeld in één deel vegetarisch bonen gehakt (erg lekker) en één deel lamsgehakt (dit werd jammer genoeg een beetje vettig).
Om na het afbakken nog het verschil te kunnen maken, heb ik de met broodjes lamsgehakt bedekt met maanzaad (sesamzaad zou ook kunnen).
Het recept is trouwens erg goed te volgen.
Hoi Erik,
Wil je het recept van het vegetarisch bonen gehakt delen?
Hallo Laura,
Ik heb ze vandaag gemaakt en de smaak is heerlijk.
Helaas was ik zelf zo dom geweest om ze te bestrijken met ei, alvorens ik ze in de oven deed.
Daar kwam ik achter toen ze al10 minuten in de oven stonden 🤣
Dank voor het recept, voor herhaling vatbaar