Citroen ricotta cake

Gepost: 28 oktober 2022 Laatst bewerkt: 25 april 2023
Citroen ricotta cake

Wat stond het al lang op mijn lijst, het bakken van een citroen ricotta cake. Een smeuïge, zachte cake met citroen als ondertoon. Het leek me al ontzettend lekker, maar bleek in realiteit nog beter dan verwacht. Deze taart (of eigenlijk cake?) wil je echt eens proberen.

Hoe smaakt een citroen ricotta cake? 

Een citroen ricotta cake is een specialiteit uit de Italiaanse zoete keuken. Een ricotta cake is zacht en enigszins luchtig qua structuur, maar tegelijkertijd ook heerlijk smeuïg. Combineer dat met een vleugje citroen, dat is eigenlijk precies wat je zoekt in een cake toch? Hoogste tijd dat ik er eens mee aan de bak ging.  

Omdat het een klassiek Italiaans recept is, heb ik me laten inspireren door een aantal Italiaanse recepten en heb ik hier vervolgens mijn eigen Laura’s Bakery citroen ricotta cake van heb gemaakt. Dat houdt in dat ik de hoeveelheid suiker wat naar beneden heb gebracht en het recept zo heb samengesteld dat je een fluffy én smeuïge cake als eindresultaat zult hebben. Je zou het bijna de middenweg tussen een cheesecake en een cake kunnen noemen.

Recept citroen ricotta cake

Tips om de lekkerste ricotta cake te bakken

Het bakken van een lekkere citroen ricotta cake is niet moeilijk, maar toch kan het gebeuren dat je ricotta cake niet smeuïg maar vooral stevig en nat uit de oven is gekomen.

Dat gebeurde bij mij de eerste keer ook en daardoor heb ik het recept aangepast, maar ook een aantal tips op een rijtje gezet voor een zo goed en lekker mogelijk resultaat:

  • Ricotta. Ricotta kan soms aan de waterige kant zijn en kan je cake daardoor te nat maken. Giet het overtollige vocht daarom altijd meteen van de ricotta af, maar het is nog beter als je de ricotta 24 uur laat uitlekken (in de koelkast) of uitknijpt door middel van een kaasdoek.
  • Beslag. Mix het beslag in een aantal minuten goed luchtig, daardoor voorkom je dat het beslag een ei-achtige structuur krijgt.
  • Oven. Bak de ricotta cake op een rooster in het midden van de oven. Dit voorkomt dat de bovenkant en zijkanten van de cake te snel donker zullen worden. Dek eventueel af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te donker wordt aan de bovenkant.

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

De citroen ricotta cake combineren

Deze cake laat zich heel goed combineren met allerlei toppings. Zo kun je elke keer weer een andere ricotta cake tevoorschijn toveren. Zin in wat variatie? Probeer dit dan eens:

  • Versier de cake met slagroom en rood fruit.
  • Vervang de citroen in het recept door sinaasappel.
  • Top de cake af met een mascarponeroom met wat citroensap en -rasp erdoor. En vergeet niet met vers fruit te serveren, dat maakt het helemaal af.

Bakken met citroen

Bakken met citroen? Het liefst elke dag!

Citroen in baksels verwerken doe ik maar al te graag en dus vind je een flinke portie recepten met citroen op Laura’s Bakery. lk heb een aantal van jullie favorieten op een rij gezet:

Citroen ricotta cake (2)

Veelgestelde vragen over citroen ricotta cake

Mijn ricotta cakebeslag is een beetje korrelig, hoe kan dat?

Ricotta is van zichzelf wat aan de korrelige kant, waarschijnlijk komt het daardoor. Het kan ook zijn dat je ingrediënten verschillende temperaturen hadden, je beslag is dan geschift. Lees hoe je schiften kunt voorkomen.

Mijn citroen ricotta cake is stevig en nat geworden, niet zacht en smeuïg. Hoe kan dat?

Dit kan komen doordat de ricotta te nat was en het beslag daardoor dus ook, of doordat de cake nog niet gaar was en langer in de oven moest. Ik kan je aanraden om mijn tips hierboven op te volgen, dan komt het vast en zeker goed.

Help, mijn ricotta cake is ingezakt!

Dan was de cake nog niet gaar. Zet de cake de volgende keer bijvoorbeeld 5 minuten langer in de oven.

 

Zo maak je een citroen ricotta cake

Opslaan
Recept afdrukken

4.70 van 23 stemmen

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake: een smeuïge, zachte cake met citroen als ondertoon. Zalig!
Porties: 12 personen
22 of 24 cm bakvorm (ik gebruikte 24)

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram ricotta
  • 3 eieren L
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 flinke citroen sap en rasp
  • 0,5 tl baking soda
  • flinke mespunt zout
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Mix de boter en 150 gram suiker tot een romig geheel. Voeg daarna de ricotta toe en mix in ongeveer 5 minuten tot het een luchtig en romig mengsel is.
  • Splits de eieren en mix de eigelen één voor één door het ricotta-beslag. Voeg ook vanille-extract, het sap van een halve citroen en rasp van een hele citroen, baking soda en zout toe en mix erdoor. Tot slot mix je het meel er kort doorheen, totdat het is opgenomen.
  • Neem een tweede (vetvrije) kom en mix hierin de eiwitten met de resterende 75 gram suiker stijf. Als de suiker is opgenomen door de eiwitten en je mooie stijve pieken hebt gekregen dan spatel je een beetje beslag door de eiwitten. Als dit is opgenomen spatel je alle eiwitten door het beslag, terwijl je de luchtigheid probeert te behouden.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak 50 – 55 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de cake gaar is. Test dit met een satéprikker voordat je de cake uit de oven haalt, als de satéprikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
  • Wordt de cake aan de bruine kant? Dek deze dan halverwege af met wat aluminiumfolie.
  • Laat de gare cake een kwartier afkoelen in de bakvorm en laat ‘m hierna afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren!
Tips

Heb je wel bloem en bakpoeder in huis, maar geen zelfrijzend bakmeel? Reken hier om hoe je daar zelfrijzend bakmeel van kunt maken.
Bewaren

Luchtdicht verpakt vier dagen in de koelkast en tot drie maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

11 reacties

  1. RUTTEN FREDDY schreef:

    ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets te geven of bij groot bezoek

  2. Mieke Pesic schreef:

    Dankjewel Laura,
    voor het recept van de heerlijke citroen ricotta cake. Het is niet aan mij besteed, commentaar te schrijven bij een blog, doe dat eigenlijk nooit, maar ik maak nu graag de uitzondering. Deze cake is subliem, heeft niets meer of niets minder nodig.
    Net zoals vele van jou recepten trouwens.
    Lukt altijd!
    Lieve groeten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou dat is extra leuk om te lezen! Dank voor dit lieve bericht en veel bakplezier nog.

  3. Linda schreef:

    Waanzinnig lekkere cake! Bedankt voor dit heerlijke recept.
    Iedereen in het gezin at zijn vingers er bij op.

    Nu afwachten hoe de nutella swirl koekjes (uit jouw kinder bakboek) uit de oven komen waar onze dochter nu mee bezig is. Wij zijn fan 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo leuk! Thanks voor dit bericht 😀

  4. Hanne schreef:

    Dag Laura, al enkele recepten van je site geprobeerd, heel enthousiast over jouw site! Deze cake zakt bij mij wel wat in, maar de zijkanten zijn al best donker. Klopt de tip om hem nog wat langer te bakken dan nog steeds?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de cake in het midden van de oven gebakken? Zie deze tip: Bak de ricotta cake op een rooster in het midden van de oven. Dit voorkomt dat de bovenkant en zijkanten van de cake te snel donker zullen worden. Dek eventueel af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te donker wordt aan de bovenkant.

  5. Anique schreef:

    Hoi Laura, heerlijke recepten staan er toch op je blog! Ik kom vaak terug voor een paar ‘klassiekers’, zoals de citroencake met bosbessen. Ik vroeg me af of ik deze ricottacake ook in een tulbandvorm kan maken, of zal deze dan onvoldoende rijzen? Ik hoor het graag, dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen! Ik heb dit recept zelf niet getest in een tulbandvorm, dat lijkt me wel wat uitdagender om goed gaar te krijgen, maar je kunt het uiteraard proberen!

  6. Hanne Baert schreef:

    Dag Laura, het lukt me precies niet om op jouw reactie te antwoorden, daarom even een nieuw bericht. Ik heb de cake in het midden van de oven gebakken en halverwege aluminiumfolie over gedaan. Zou het helpen als ik de cake langer bak op een lagere temperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen! Iedere oven is immers anders, wellicht is jouw oven wat kleiner en sterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *