Lemon meringue tartelettes

Gepost: 17 juni 2021 Laatst bewerkt: 22 maart 2023
Lemon meringue tartelettes

Soms verbaas ik mezelf erover dat enkele zoete klassiekers nog niet online staan op Laura’s Bakery, zeker als je bedenkt dat er toch al bijna 2000 recepten online zijn gekomen sinds ik begon in 2010. Zo was dat ook met het recept voor deze lemon meringue tartelettes. Een absoluut heerlijk Frans gebakje dat een mooi plekje op het blog verdient. Vandaag is de dag! 

Deze lemon meringue tartelettes zijn gemaakt met Italiaanse meringue (kookschuim) en daarom is het helemaal veilig voor zwangeren om te consumeren. Ook lemon curd is veilig voor zwangeren, als je wilt weten waarom dan kun je dat hier lezen. 

BAKTIP: Voor deze tartelettes is het erg handig als je een suikerthermometer in huis hebt om de Italiaanse meringue te maken. Met een gasbrander kun je vervolgens de goudbruine details aanbrengen op de meringue.

TARTELETTE INSPIRATIE 

Ondanks dat deze lemon meringue tartelettes misschien nog niet online stonden, kwamen er in de tussentijd al meer dan 10 andere soorten tartelettes online. Een aantal van mijn favorieten zijn: 

Lemon meringue tartelettes (2)

 

Lemon meringue tartelettes

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Lemon meringue tartelettes

Als je denkt aan Franse tartelettes dan denk je waarschijnlijk meteen aan dit frisse, kleine taartje: lemon meringue tartelettes.
Porties: 10 stuks
8 cm bakringen

Ingrediënten

Instructies

  • Begin met het bereiden van de lemon curd volgens het recept. Laat de curd afkoelen.
  • Maak vervolgens de tartelettes volgens het recept. Laat de bodems helemaal afkoelen voordat je deze gaat vullen. Terwijl die aan het afkoelen zijn, kun je wel de meringue alvast voorbereiden.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker al mixend toe. Dit laat je zo even staan, straks voegen we de suikersiroop hier aan toe.
  • Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en kook tot een siroop van 121 graden. Je hoeft niet te roeren in het pannetje. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten.
  • Zodra de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de mixer met het schuim alvast aan (een staande mixer is nu fijn zodat je je handen vrij hebt!), zorg dat een eventuele spatdeksel niet meer op de mixer/kom zit. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop langzaam bij het schuim terwijl de mixer aan staat. Blijf kloppen op de hoogste stand tot het schuim koud is en er pieken ontstaan, de kom zelf voelt op dit punt meestal nog lauwwarm aan.
  • Vul de tartelettesbodems met de lemon curd. Vul een spuitzak met grote, gladde spuitmond met de Italiaanse meringue. Neem de spuitzak en spuit op elk gebakje een flinke toef tot ongeveer 1 cm van de rand af. Je kunt natuurlijk ook een andere spuitmond gebruiken en juist kiezen voor kleine toefjes meringue.
  • Gebruik een crème brûlée brander om de meringue wat goudbruine accenten te geven. Als je geen brander hebt, kun je de taartjes ook kort even onder een hete grill zetten terwijl je erbij blijft.
Tips

Ik heb een digitale suikerthermometer die ik met een klemmetje vastzet aan de rand van de pan, hij geeft ook een seintje wanneer de temperatuur nog maar 2 graden van de door mij ingestelde temperatuur af zit. Heel handig!

Ik gebruikte tartelette vormpjes van 8 cm doorsnede, maar je kunt ook iets grotere of iets kleinere vormpjes gebruiken. Dat maakt voor het resultaat verder niet uit.

Bewaren

Dit recept leent zich perfect voor mensen die van voorbereiden houden. Zowel de lemon curd als de tartelettesbodems kunnen van tevoren bereid worden. De bodems blijven in een afgesloten trommel zeker twee weken goed. Na bereiding kun je de curd in een afgesloten verpakking 2-3 weken in de koelkast bewaren. Eenmaal bereid bewaar je de gebakjes 2-3 dagen luchtdicht agesloten in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

7 reacties

  1. Marja schreef:

    Ik ben heel benieuwd wat voor klemmetje je gebruikt om de thrmometer vast te zetten. Heb je een naam of foto daar van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het merk dat ik noem even googelen.

  2. Linda schreef:

    Hi Laura, Lijkt me een heel lekker recept als dessert. Kun je de merengue al in de ochtend maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zowel de tartelette bodem als de lemon curd kunnen eerder bereid worden, maar de meringue is het beste voor op het moment zelf.

  3. Evy schreef:

    Hi Laura, ik heb dit recept gemaakt en het was echt heerlijk (zoals al uw recepten)! In plaats van bakringen heb ik een cupcake bakblik gebruikt wat dus ook prima ging👌 Echt een geweldig recept🤩🤩🤩

  4. Geraldine van Kleef schreef:

    Kun je dit ook in een cupcake vorm maken? En moet ik dan nog aanpassingen doen qua baktijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar zou kunnen, je krijgt dan wel ander soort bakjes. De baktijd zal waarschijnlijk wel wat anders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *