Mini baked alaska met karamel

Gepost: 3 februari 2023 Laatst bewerkt: 19 mei 2023
Mini baked alaska met karamel

Een baked Alaska in mini-vorm. Oftewel een mini ijstaart met cake, ijs, karamel en eiwitschuim. Het is echt een heel lekker dessert wat ook nog eens makkelijk en leuk is om te maken. Ideaal voor na een etentje!

Zelf een baked Alaska dessert maken

Deze ijstaartjes zien er indrukwekkend uit, en zo smaken ze ook, maar dat houdt zeker niet in dat ze moeilijk zijn om te maken. Integendeel, dit recept is juist heel makkelijk!

Je kunt de cake namelijk kopen in de winkel en dat geldt ook voor het ijs. Uiteraard kun je het ook juist zelf maken. Voor het ijs kun je bijvoorbeeld dit ijsrecept gebruiken.

De dulce de leche kun je natuurlijk ook zelf maken, dat maak je makkelijk met een blikje gecondenseerde melk. En voor de cake vind je genoeg cake recepten hier op het blog. Je kunt het dus zo uitgebreid of simpel maken als je zelf wilt!

ronde kleine baked alaska

baked alaska met karamel

Mini ijstaart met karamel

Dit baked Alaska dessert is een mini ijstaart en geschikt voor vier tot zes personen. Je maakt twee kleine ijstaarten met dit recept, maar je kunt er natuurlijk ook maar één maken als je op zoek bent naar een dessert voor twee tot drie personen.

Wil je juist een grotere versie van de ijstaart maken? Dan is de baked Alaska met frambozen een aanrader. Dat is een heel feestelijk dessert! Maar je kunt natuurlijk ook meerdere mini-baked Alaska taartjes maken of deze met karamel in een grote variant, ook leuk!

Wat is een baked Alaska?

Waarom noem ik dit nu een baked Alaska en niet gewoon een ijstaart? Of bombe Alaska of omelette Siberienne? Al lijkt het op elkaar, het is allemaal op basis van ijs, cake en eiwitschuim, toch zit er verschil tussen.

Zo is een bombe Alaska met rum en wordt nog geflambeerd. Het recept voor deze mini ijstaart bevat geen alcohol en is daardoor geen bombe maar een baked Alaska.

baked alaska met karamel

Hoe maak je mini baked Alaska met karamel?

Zelf ijstaart maken is niet moeilijk, ik leg je uit hoe: allereerst neem je twee kleine vormen. Ik gebruikte er twee van twaalf centimeter. Die bekleed je met keukenfolie en cake.

Dan verdeel je wat dulce de leche over de cake. Vervolgens verdeel je het ijs en de stukjes karamel in de kom, dek het weer af met cake en dan kan het de vriezer in.

Na het invriezen haal je de mini baked Alaska uit de vorm, zet het op een mooi bord of taartplateau en besmeer het met eiwitschuim/meringue. De meringue kun je nog kort bakken in een hele hete oven onder de grill of gebruik een crème brûlée brander (dat laatste vind ik zelf het handigste).

baked alaska tips

Welke smaak ijs gebruik je in een baked Alaska?

Net wat je zelf lekker vindt! Ik heb gekozen voor vanille-ijs en daarbij karamelblokjes en dulche de leche als vulling. Maar je kunt ook voor fruit of bijvoorbeeld chocolade gaan. Je kunt de cake ook vervangen voor een ander soort cake.

Welke kommen gebruik je voor de mini baked Alaska?

Ik gebruik twee rvs schalen van IKEA van 12 cm. Iedere vergelijkbare kom is geschikt. Je kunt het zelfs ook in een hele andere vorm maken, zoals een cakevorm. Dan kunnen de hoeveelheden van ingrediënten wel veranderen.

Welke brander moet ik gebruiken?

Ik zou je dit exemplaar aanraden. Maar het kan ook zonder brander! Daarvoor zet je de mini ijstaartjes even in een hete oven onder de grill tot het eiwitschuim goudbruin van kleur is. Doordat het ijs onder een laag cake en meringue zit, hoef je niet bang te zijn dat het smelt.

Kan ik een baked Alaska eten als ik zwanger ben?

Nee, omdat je hier rauwe eiwitten gebruikt kan dat niet. Maar je zou wel Italiaans schuim kunnen gebruiken zodat het wel geschikt is voor tijdens de zwangerschap, voor kinderen en ouderen. Eventueel zou je ook gepasteuriseerd eiwit kunnen gebruiken, maar dat heeft wel iets minder stevig eiwitschuim als resultaat.

Meer desserts met ijs

Dessert met ijs zijn altijd een goed idee wat mij betreft. Dit zijn een aantal van mijn favorieten, met uiteraard ook wat lekkere ijstaart recepten ertussen:

mini baked alaska met karamel

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mini baked Alaska met karamel

In plaats van een grote baked Alaska kun je ook mini baked Alaska maken. Met dit recept maak je zelf lekkere karamel ijstaartjes.
Porties: 4 -6 personen
Voor 2 kommen van 12 cm

Ingrediënten

IJstaart

  • 8-10 dunne plakjes cake je hebt ongeveer 300 gram nodig
  • 6 eetlepels dulce de leche
  • 800 ml vanille-ijs
  • karamelblokjes

Meringue

  • 1 eiwit ongeveer 30 gram
  • 60 gram fijne kristalsuiker

Instructies

IJstaart

  • Bekleed de kommetjes met keukenfolie.
  • Snijd plakjes cake van 1 cm dikte en bekleed de vormen hiermee. Bedek de hele vorm goed en vul eventuele kiertjes op met stukjes cake. Zorg dat je ook wat plakjes cake overhoudt om de gevulde vorm mee af te dekken.
  • Smeer de laag cake in met dulce de leche.
  • Vul de vorm afwisselend met het ijs en de karamelblokjes. Als je wilt kun je ook extra dulce de leche toevoegen. Druk tussendoor steeds aan met een lepel zodat er geen holle ruimtes in de mini ijstaart komen.
  • Als de vorm vol is eindig je met een laatste laag cake. Deze plakjes cake mogen best iets dunner zijn als dat beter uitkomt.
  • Dek de vorm goed af met keukenfolie. Het is handig om nu vast te zorgen dat de Baked Alaska mooi recht is. Ik draai hiervoor de (met folie ingepakte) kom om en druk deze even op het werkblad, nu weet je zeker dat hij straks stevig op een mooi bord of plateau blijft staan.
  • Zet de vorm minimaal 3 uur in de vriezer, maar een hele nacht is nog beter.

Meringue

  • Voordat je de taart wilt serveren maak je de meringue. Doe het eiwit en fijne kristalsuiker in een vetvrije kom en mix op een hoge stand tot er gladde, stijve pieken ontstaan.
  • Haal de ijstaart uit de vorm en zet op een bord of taartplateau waar je de Baked Alaska op wilt serveren.
  • Smeer de taart rijkelijk in met meringue, dit hoeft absoluut niet netjes en strak te gebeuren.
  • Gebruik een brander om het eiwitschuim af te branden, breng hiermee mooie goudbruine details aan.
  • Serveer de baked Alaska met karamel hierna gelijk.
Tips

Als je geen brander hebt kun je de Baked Alaska ook enkele minuten in een hete oven onder de grill zetten tot de meringue goudbruin is gekleurd.
Bewaren

Niet mogelijk met deze ijstaart, nadat hij is afgewerkt met meringue serveer je de baked alaska gelijk. De basis van ijs en cake kun je in de vriezer tot 3 maanden bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *