Pindasaus, ook wel satésaus genoemd, kun je op veel momenten eten: bij de BBQ of het gourmetten, op een frietje, over een gehaktbal, op je kipsaté of bij de gadogado of nasi. Leuk weetje: ik hou er totaal niet van. Maar bijna iedereen om me heen is er dol op en reageert altijd geschokt als ik vertel dat ik het niet lust. Zeker gezien ik wel dol ben op pindakaas. Omdat ik het zelf nooit eet heb ik mijn team gevraagd om hun favoriete recept voor satésaus, want dat mag natuurlijk niet ontbreken op Laura’s Bakery.  Dus Mariette ging aan de slag en deelt haar recept!

BAKTIP: De pindasaus kan (eenmaal afgekoeld) prima enkele dagen gekoeld bewaard worden in een goed afsluitbare vershouddoos.


WAAR KOMT PINDASAUS VANDAAN?
 

Pindasaus (of satésaus zoals wij dat in Nederland vaak noemen) is afkomstig uit Indonesië, maar de recepturen die wij gebruiken lijken eigenlijk weinig meer op het origineel. Zo hoort pindasaus met verse pinda’s gemaakt te worden en gebruiken wij eigenlijk altijd pindakaas. Om dicht bij het origineel te blijven gebruik ik het liefst pindakaas die 100% van pinda’s is gemaakt, maar het kan natuurlijk prima met elke soort pindakaas. Daarnaast horen er eigenlijk veel meer ingrediënten thuis in de saus, zoals hete chilipepers, citroengras, Javaanse palmsuiker, tamarindewater en garnalenpasta. Dit kun je altijd zelf nog toevoegen naar smaak als je voor een authentieke Indonesische pindasaus wilt gaan. Maar zoals jullie weten houd Laura recepten graag simpel, dus heb ik het bij onderstaande zes ingrediënten gelaten. 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SATÉSAUS EN PINDASAUS?

Grappig genoeg kwam ik er na wat research voor dit recept achter dat wij in Nederland in de veronderstelling lijken te zijn dat satésaus en pindasaus hetzelfde zijn. In Indonesië is satésaus simpelweg een saus voor over de saté, dat zou in principe elke soort saus kunnen zijn. Pindasaus is dus eigenlijk de enige juiste benaming voor onderstaande saus op basis van pinda’s, ook al noemen de meeste Nederlanders het waarschijnlijk gewoon “satésaus”. 

Satésaus

 

Pindasaus

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Pindasaus

Een goede pindasaus mag natuurlijk niet ontbreken in je receptenboek. Lekker voor bij de BBQ, de gourmet, bij saté of natuurlijk bij je nasi.
Porties: 350 ml

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl sambal of meer naar smaak
  • 300 ml volle kokosmelk
  • 100 gram pindakaas
  • 2 el ketjap manis

Instructies

  • Zet een steelpan op middelhoog vuur met wat olie. Doe hier de knoflook, geraspte gember en de sambal in en bak een minuutje aan. Zet het vuur laag en blus af met de (kokos)melk.
  • Voeg de pindakaas en de ketjap eraan toe. Roer goed door tot het één geheel is en proef of je het op smaak vindt. Je kunt altijd nog wat sambal toevoegen om het pittiger te maken, wat ketjap voor extra pit of een eetlepel pindakaas voor een dikkere saus.
Bewaren

De pindasaus is 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar je kunt het ook goed invriezen (tot drie maanden).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

10 reacties

  1. Robin schreef:

    Erg goed recept, persoonlijk doe ik er nog wat 5 spice door voor extra smaak. En zelf die ik het vocht pas na da dat ik de pindakaas er bij heb gedaan, minder last van klontjes en makkelijker de gewenste dikte in 1 keer te bereiken.

  2. Daniëlle schreef:

    Moet de gember er echt bij ?
    Of is er een vervanging

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weet geen vervanging in dit geval, dan zou ik het eerder nog weglaten.

  3. Muriël schreef:

    Surinaams Pinda sambal doen wij geen gember maar koentjoer erbij wees voorzichtig ermee en geen kokosmelk maar water.
    Je bakt Knoflook, Surinaamse adjoema peper, pinda met vlies. Dit maak je fijn, ik die het door de gehakt molen. Je bruine suiker erbij, tamarinde erbij, nu ga samen mengen met de rest ingrediënten. Is de kleur niet mooi dan een zoute ketjap erbij. De pinda sambal kan je inde vriezer 1 jr bewaren
    1 pond suiker, 1 kg pinda met vlies, 1 bol knoflook, 1 á 2 theelepel koentjoer, 1 theelepel zout of naar smaak, een halve pak tamarinde, 2 á 3 peper. Olie om te bakken, kleur bepaal uzelf met ketjap
    Succes.

    1. Florence schreef:

      Dat lijkt er meer op.???

    2. Laura Kieft schreef:

      Klinkt goed, thanks voor je recept!

    3. Piet de raadt schreef:

      Ook een geweldig recept ga ik ook zeker proberen alleen de adjoema hebben wij hier niet in spanje.woon namelijk in Málaga.
      Bedankt

  4. Marianne schreef:

    Ik maak het met:
    Klein stukje Trasi (vispasta)
    Ketoembar, djahe, knoflookpoeder,
    Suiker, zout, sambal en ketjap. Ik start met water en (goedkope) pindakaas.
    Bij de dure soorten komt er een laag olie op de saus, dat vinden ze hier niet lekker.

  5. Yda Berman schreef:

    Datgene wat de juiste smaak brengt aan pindasaus is zuur…dat kan asem/tamarinde zijn of citroensap maar mijn oma deed altijd een scheut azijn er bij. Ik dus ook, heerlijk door de combi met zoete ketjap. Knoflook ieg, uitje hoeft niet perse maar fruitjes er later overheen is wel lekker…

  6. Yda Berman schreef:

    Natuurlijk ook trassie, sambal, 100 0/0 pindakaas, ketjap Manis, lekker veel knoflook en bovenstaande azijn……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *